OSBÜK Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü’nün başkanlığında MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli'nin de yer aldığı yönetim kurulu üyeleri, yüksek koordinasyon kurulu üyeleri, MTOSB Bölge Müdürü Halil Yılmaz'ın yer aldığı bölge müdürleri komisyonu, bölge müdürleri koordinasyon kurulu üyeleri, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan ve TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin’in katılımıyla yapıldı.
Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı’nın açılışında konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, organize sanayi bölgesi uygulamasının Cumhuriyet tarihinin en başarılı sanayileşme ve üretim projesi olduğunu, OSBÜK’ün de bu başarının sürdürülebilirliği için önemli çalışmalar yaptığını vurguladı.
Türkiye’nin sanayi üretiminin yüzde 45’ini gerçekleştiren OSB’lerin 81 ilde Türk sanayisinin lokomotifi haline geldiğini ifade eden Kütükcü, “Ülkemizdeki OSB sayımız halihazırda 265’i üretimde olmak üzere toplam 372’ye ulaştı. OSB’lerimizdeki istihdam ise 2 milyon 412 bin kişi ile tarihimizin en yüksek seviyesinde” dedi.
KÜTÜKCÜ, OSBÜK’ÜN ÇALIŞMALARINI ANLATAN BİR SUNUM YAPTI
Organize sanayi bölgelerinin tek çatı kuruluşu OSBÜK olarak, OSB’lerin hizmet kapasitesini artırmak ve üretimin sürdürülebilirliğini geliştirmek amacıyla önemli çalışmalar yaptıklarının altını çizen Kütükcü, OSBÜK’ün 2022 yılının ilk yarısında yaptığı çalışmaları ve hayata geçirdiği projeleri anlatan bir sunum gerçekleştirdi.
Başkan Kütükcü sunumunda, elektrik, doğal gaz, mesleki eğitim, dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm, yenilenebilir enerji, OSB’lere yönelik düzenlenen eğitimler, hayata geçirilen projeler ve iş birliği protokolleri gibi pek çok başlıkta yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.
OSB’LER EŞSİZ BİR YATIRIM ORTAMI SUNUYOR
Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan ise, OSB’lerin ülkenin kalkınma hamlesinde çok önemli bir paya sahip olduğunu söyledi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın OSB’leri cazibe merkezleri haline getirmek için çalıştığını anlatan Turan, OSB’lerin yatırımcılara eşsiz bir yatırım ortamı sağladığını belirtti. OSB’lere bakanlık tarafından verilen destekler konusunda da bilgiler veren Turan, yeşil dönüşüm, mesleki eğitim ve yenilebilir enerji konularında yapılan çalışmaları değerlendirdi.
Turan, “Bakanlığımız ile OSB’ler arasında koordinasyon ve dayanışmanın sağlanması amacıyla kurulan OSBÜK, OSB’lerin sorunlarının çözülmesinde önemli bir görev üstlenmiştir” diye konuştu.
TSE BAŞKANINDAN SANAYİCİLERE AYNA KOMİTE ÇAĞRISI
Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sami Şahin de, OSB’lerin Türkiye’nin sanayileşmesine önemli katkılarda bulunduğunu, kurum olarak OSB’lerle ve OSBÜK’le çok daha yakın işbirliği içinde olacaklarını ifade etti.
TSE’nin standardları hazırlayan ve denetleyen bir kuruluş olduğunu ancak bu standardların hazırlanmasında sanayicilerin de TSE’nin ayna komitelerinde görev alarak katkı vermelerinin çok önemli olduğunu anlatan Şahin, şunları söyledi: “Onlarca hizmet alanında görev ve sorumlulukları olan Türk Standartları Enstitüsü, ülkemizin 2023, 2053, 2071 vizyonu doğrultusunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın hedef olarak belirlediği ‘yüksek katma değerli üretim’, ‘sanayide verimlilik artışı ve ‘dijital dönüşüm’ alanlarında standardizasyon ve uygunluk değerlendirme hizmetleri ile sanayicilerimizin küresel pazarlarda önlerine çıkan kapıları açan, anahtar görevi görmektedir. Üreticilerimizin sürdürülebilir bir başarı sağlamaları, uluslararası pazarlarda rekabet edebilmesi için de standart hazırlama çalışmalarını yakından takip etmeleri ve bizzat dahil olarak katkı vermelerinin bir gereklilik olduğunu hatırlatıyor ve TSE olarak bu alanda her türlü desteği vermek için hazır olduğumuzu da ifade etmek istiyorum.”
Toplantı soru-cevap bölümü ile devam etti. Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan ile TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, katılımcıların sorularını yanıtladı.